Hur använder jag Annie sloans chalk Paint & Wax?

1. Vilka förarbeten krävs?
 Oftast räcker det att tvätta av det du ska måla med diskmedel och vatten. Avsluta med bara vatten så inget diskmedel finns kvar. Jag rekommenderar att du tvättar med en sk. ”scotchbrite” tvättsvamp, dvs. den ruggiga sidan på en tvättsvamp.

Har du ett högblankt bord kan du med fördel rugga upp ytan lite med sandpapper också. Ger man Chalk Paint™ det minsta lilla hjälp med fästytan klamrar den sig fast ännu hårdare. Ev. flagor eller lösa partier på ytan som ska målas måste också tas bort innan du kan måla. Lossnar ytan efter målning följer självklart färgen med


2. Vilka är de vanligaste målerteknikerna?
1 färg + slipa.
Måla med valfi Chalk Paint. När du känner dig nöjd och färgen torkat (efter ca 30 min) slipar du med ett sandpapper på ställen där det naturligt hade slits/skavts bort på en gammal möbel. Eller varför inte gå loss på hela möbeln och slipa lite här och var? Torka bort färgdammet som blivit. Nu ser ditt alster gammalt och nött ut. Avsluta med clear wax eller lack. Vill man undvika slipdammet kan du istället vaxa före slipningen. Dock behöver du eventuellt vaxa lite till på de ställen du slipat på.

2 färger + slipa.
Måla första lagret i en nyans av Chalk Paint som du vill ska komma fram när du sedan slipar. Andra lagret målar du med den nyans du vill att hela möbeln ska ha. När du känner dig nöjd med målningen och färgen torkat slipar du med ett sandpapper på de ställen du vill ha det skavt. Var lätt på handen så du inte kommer ner till den ursprungliga färgen (om du nu inte vill det) utan enbart till den första lager Chalk Paint. Torka bort färgdammet som har blivit. Avsluta med clear wax eller lack.

Ett litet tips: Vet du exakt vart du tänkt slipa så räcker det att måla kontrastfärgen precis på de ställena, t ex bara på kanterna. Måla därefter med färgen du ska ha på hela möbeln.

Wash
En wash är när resultatet påminner om något som är betsat. Man ser underlaget igenom färgen. Blanda ut Annie Sloans Chalk Paint med ganska många delar vatten, hur mycket beror på hur täckande du vill att resultatet blir. Torka bort en del av färgen medan den fortfarande är blöt så att du får fram en del av underlaget. Avsluta med clear wax eller lack för en hållbar yta.

Få ett slätare resultat.
Du kan på sista strykningen blanda i lite vatten i färgen (bra idé att blanda ut i en separat bunke) för att få en jämn yta. Den tunnare färgen flyter ut och lägger sig mellan penseldragen från första lagret. Använd med fördel en syntetpensel. Avsluta det hela med clear wax eller lack.

Få fram olika nyanser med hjälp av en vit färg
Genom att blanda i olika mängd kulör Chalk Paint med vit kan du få precis den nyans du vill ha. Du kan givetvis blanda kulörfärgerna med varandra också!

3. Hur ska jag på bästa sätt lägga på vax?
När du är nöjd med målningen kan du efter att färgen torkat lägga på vaxet för att försluta färgen. Detta gör du antingen med en av Annies härliga penslar eller så kan du använda en tygtrasa som du har hemma. Gamla t-tröjor eller lakan brukar vara populära val, men viktigast av allt är att tyget är luddfritt.
Tänk nu ”handkräm” när du ska smörja vaxet på ditt alster. Det ska vara ett tunt lager och du ska inte bli kladdig när du stryker med handen efteråt. Ta hela tiden bort det överflödiga. Jobba i mindre partier åt gången och var inte allt för hård på handen (vi brukar beskriva vax applicering som att ”massera” in vaxet på ytan). Polera ska du helst göra senare, när vaxet har fått torka i några timmar.

Den vaxade ytan, som har fått torka i några timmar (gärna över natten), poleras med en trasa med lite grövre struktur till önskad blankhet. Vill du istället ha en mattare yta är det bara att låta bli att polera. Ytan har fått ett skydd och får gärna behålla den läckra matta looken istället.

Har du en yta som kommer att utstå mer slitage går det jättebra att lägga på flera lager vax. Efter att ha applicerat första lagret enligt tidigare beskrivning låter du bli att polera och istället lägger du på vaxlager nummer två. Detta när lager ett har fått stelna i några timmar. När du är nöjd med vaxappliceringen fortsätter du med att polera vaxet om så önskas.

4. Är Annie Sloans Soft Wax farligt?
Både Chalk Paint™ och Annie Sloan soft wax (clear och dark) är testade och godkända enligt strikta EU tester för att uppfylla standarden för bruk på objekt som barn använder. Detta innebär att du kan måla t.ex. en spjälsäng eller en barnstol utan att vara orolig (vaxet är godkänd enligt EU standard BS EN 71-3:2013).

Vi rekommenderar att du vaxar i ett väl ventilerat utrymme (vädra – öppna fönstren – osv).  När vaxet har torkat har lösningsmedlet som det innehåller (som gör vaxet mjukt) avdunstat och finns inte längre kvar i vaxet. Det torra vaxet är klassificerat som både leksaks- och matsäker.

Dock avråder vi att gravida kvinnor själva applicerar vax. När man är gravid så avråds man från att göra mycket, tyvärr, och det gäller även användning av soft wax. Det är nog den (om än så liten) risk som inhalationen av lösningsmedlet i vaxet medför som spökar här. Man får be om hjälp med vaxningsmomentet helt enkelt. När vaxet har torkat är det naturligtvis ofarligt för gravida kvinnor.


5. Resultatet ser lite flammigt ut. Varför?
Oftast försvinner ev. ojämnheter av sig själv, när vaxet har hunnit torka/härda. Detta förutsätter förstås:

1) att du har målat så att det täcker. Vi brukar rekommendera två strykningar med färgen för bästa täckningsresultat. Risken annars är att det gamla underlaget kan lysa igenom och då kan ytan se ojämn ut.

2) att vaxet applicerats korrekt. Överflödigt vax ska torkas bort allt eftersom man applicerar så att inte ytan hinner torka med ett för tjockt lager vax under. Polerar du upp ett vaxlager som har hunnit torka på ytan men som är för tjockt (och därmed fortfarande blött) kommer det att vara svårt att få en bra finish. Inträffar detta kan du antingen vänta några dagar för att vaxet ska hinna torka helt igenom (om inte lagret var supertjockt), eller så får man ta bort det överflödiga vaxet och börja om.