Lokal tillverkning i brännland Umeå

I Brännlands Keramiska Verkstad tillverkas bruksgods genom  dregning/kavling, glasering och bränning. Godset stämplas med BKV och säljs av Säsong.

All keramik är handgjord och unik. Inga varor är därför helt identiska, varken i storlek eller i glasyr. På samma sätt som du finner blåsor eller märken efter tillverkningens verktyg  i handblåst glas kan motsvarande inslag finnas i keramik.

Stengods bränns i en högre temperaturer, ca 1200-1300° och blir mer hållbart än lergods. I dessa höga temperaturer sintrar leran, dvs porerna smälter samman och godset blir vattentät. Den stengodslera vi använder är vit/grå. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

Lergods bränns i en lägre temperatur, i vårt fall ca 1050-1150°. Den lergodslera vi använder är röd/brun eller grå/beige och får ofta ett mer rustikt utseende då den mörka leran tränger igenom glasyren på vissa ställen, framför allt på kanter. Även vårt lergods tål diskmaskin, ugn och mikro.

Skötselråd

Var aktsam om din keramik. Godset tål diskmaskin, ugn och mikro men inte stötar och fall. Undvik att stapla tungt gods i varandra då det finns risk att den/de understa spricker i botten.

Låt blöta och nydiskade föremål torka ordentligt innan de ställs på trämålade ytor. Annars finns risk att målafärgen påverkas eller att ringar uppstår.

Kaffe och te kan ibland ge missfärgningar på Keramik. Blank glasyr står emot missfärgningar bättre än matt. Men för säkerhetsskull, skölj godset efter du använt det.

Även metallpartiklar från bestick kan fastna på tallrikar, fat och skålar och grå märken uppstår. Bestick av härdat rostfritt stål lämnar inte lika lätt märken efter sig. Om märken har uppstått är ett tips att tvätta keramiken med citronsyra. Ett bra sätt att förebygga märken är att använda glansmedel när du diskar.

 

 Säsong  anordnar regelbundet workshops i keramik. Mer information och anmälan finner du i webbutiken eller genom att kontakta oss....